NASKLANĚNO výborné JELENÍ MASO, neváhejte ! 

Výdejní místo ve Vrchlabí

Nákupní košík

V košíku nemáte žádné zboží.

Naši farmáři

Ve Farmářském domě najdete produkty, které pochází z rodinných farem, od malých výrobců, lokálních, ověřených producentů. 

Zakladatelské farmy

Farma Basařovi

Jaroslav Hampl

Jsme rodinná farma hospodařící v malebném Podkrkonoší. Obhospodařujeme více než 500 hektarů zemědělské půdy, chováme přes 200 kusů dobytka plemene Aberdeen Angus, vyrábíme elektřinu a teplo v bioplynové stanici, provozujeme penzion, poskytujeme zemědělské služby a v neposlední řadě jsme uživatelé honitby Malé Labe Prosečné. 

Novodobá historie naší farmy se píše od roku 1993. V tomto roce naši rodiče (Blahomír a Jaroslava) po 40 letech navázali na hospodaření našeho dědy a babičky, kterým bylo soukromé sedlačení násilně znemožněno v roce 1953, po nástupu zločineckého komunistického režimu k moci a následné kolektivizaci venkova a znárodňování. Rodiče začali hospodařit s 23 ha půdy a 16 kusy krav. Postupně se nám farma rozrůstala, po škole jsme se k hospodaření rodičů připojili i my, tři bratři (Jan, Ondřej a Jiří) a založili jsme společnost s ručením omezeným, kde jsme všichni jednatelé. Do chodu farmy se zapojují nadále rodiče, manželky a už i naše děti. Na farmě je mnoho různorodých aktivit, kde si každý člen rodiny najde tu svou. 

Jsme rodinná farma hospodařící od roku 2015 v Prostředním Lánově. Zabýváme se ekologickým chovem skotu plemene Aberdeen Angus, farmovým chovem daňků, chovem vlastních koní a venkovním ustájením koní pro soukromé vlastníky. 

Velkou radost nám dělá chov ryb (sumeček africký a pstruh) a pěstování zeleniny systémem Aquaponie. Jedná se o produkci potravin, který spojuje chov ryb s pěstováním rostlin bez půdy. Aquaponie využívá k růstu rostlin živinami nasycenou vodu z chovu již zmíněních ryb. Je zde naprostá absence hnojiv a chemikálií, jde o ten nejčistější systém chovu ryb a pěstování rostlin vůbec.

Partnerské farmy / producenti

Ovocnářská farma Kareš

Rodinná ovocnářská farma Václava a Petra Karešových pokračuje v rodinné tradici sadařů-ovocnářů, která nebyla dosud přerušena. V současné době obhospodařuje farma 40 ha ovocných sadů. Každým rokem je nejmodernější metodou prováděna nová výsadba, v sadech je vybudována velkoplošná závlaha, stále je modernizováno také technické vybavení farmy. Největší výměru sadů představuje výsadba jabloní a třešní, dále jsou zastoupeny švestky, hrušně, meruňky.

Svoji produkci zaměřuje farma na malé prodejce a spotřebitele. Dodávky ovoce od období sklizně až do měsíce dubna neomezeně po celý týden. Sady se nacházejí v pásmu hygienické ochrany vod, a tím je dána minimalizace použití chemikálií, farma produkuje kvalitní ovoce s nízkým obsahem škodlivin.měsíce dubna neomezeně po celý týden. Sady se nacházejí v pásmu hygienické ochrany vod, a tím je dána minimalizace použití chemikálií, farma produkuje kvalitní ovoce s nízkým obsahem škodlivin.

Kuře z Rašovic

Naše rodinná firma se zabývá chovem kuřat s následnou porážkou a expedicí chlazeného kuřecího masa. Jako rodinná farma chováme také skot a hospodaříme na více než 300 ha zemědělské půdy. Do budoucna tak chceme propojit chov kuřat s hospodařením. Obilí vypěstované na našich polích plánujeme využívat jako krmivo pro naše kuřata. Firmu FITaFER založil před lety pan Ing. Ladislav Martinek se svým synem. Oba se zabývali chovem kuřat a také technologií na jejich výkrm. Důraz kladli  na kvalitu a výjimečnou chuť kuřecího masa. Proto se kuřata zde na farmě chovají v menších skupinách, kde jsou rozdělena podle věku. V jednotlivých odděleních mají dostatek prostoru a zároveň i více možností, aby se mohla pohybovat a trénovat tak svoje svalstvo. Pro chov je velmi důležitý přirozený režim den a noc. Pro správný vývoj a růst potřebují kuřata nejen denní světlo, ale také tmu, která je nezbytná pro odpočinek a regeneraci. Aby mělo kuřecí maso tu správnou kvalitu, musíme dopřát výkrmu ten správný čas. Proto zde na farmě rostou kuřata přibližně 70 dní a tím je zaručena naprostá vyzrálost a výjimečná chuť masa. Kuřata musí mít nepřetržitý dohled.

Díky navržené technologii pana Martinka je  proto celý chov kuřat pod 24-hodinovým online  monitoringem. Díky kvalitnímu krmivu a péči nejsou zapotřebí žádné růstové hormony, ani antibiotika, a nově ani antikokcidiotika. Maximální péče a zájem o chov kuřat je ochrannou známkou fit a fér a také zárukou kvality a jedinečné chuti, která si najde cestu i na Váš stůl.

Biofarma Pod Hájkem

Naše maso pochází z kříženek  masných plemen Charolais a Limousine. Zvířata chováme pastevním systémem - na krkonošských loukách v Horní Branné a v Jilemnici.  Zvířata jsou certifikována BIO - kontrolní organizací KEZ. o.p.s. 

V ekologickém zemědělství jsou zvířata považována především za živé tvory s vlastními potřebami. Samozřejmostí je dostatečný výběh a pastva zajišťující přirozený kontakt s přírodou. Každé zvíře má nárok na svůj životní prostor a slunce. Mláďata jsou u matek ponechávána delší dobu, nejsou používány žádné regulátory růstu ani přípravky k synchronizaci říje či preventivní léčení antibiotiky. 

Výroba biopotravin - a tedy i našeho BIO HOVĚZÍHO MASA vylučuje použití umělých ochucovadel, barviv, chemických přípravků na úpravu  aromat, chuti či konzistence. Trvanlivosti se u bio hovězího masa dosahuje přísným dodržováním hygienických zásad při porážce, zrání, bourání, balení a skladování masa. Požadovaná kvalita masa začíná již před porážkou. Zvířata nejsou před porážkou  stresována, protože jsou porážena přímo v areálu naší farmy - v certifikované malofaremní porážce.

Krkonošské mikrobylinky - Microgreens

Za krkonošskými mikrobylinkami stojíme my, dva studenti ČVUT, Martin Peška a Veronika Slavíková.

Nápad založit vertikální farmu Krkonošské mikrobylinky nás napadl během podzimní pandemie Covidu, když jsme jeden večer po online výuce sledovali film Davida Attenborougha – Život na naší planetě. David ve filmu popisuje a ukazuje změny naší planety za pouhý jeden lidský život. Na konci filmu nabízí možná řešení, jak naši planetu zachránit. Jedno z těchto řešení jsou vertikální farmy. Na západě, a především v Nizozemí je to již celkem běžná věc, ale u nás skoro žádné nejsou. Tak jsme si řekli, pojďme pěstovat mikrobylinky, které jsou naprosto našlapané vitamíny a minerály! A jako bonus za použití minima pitné vody.

EXIJERKY

Jerky které vyrábím dnes, jsou pořád ty samé jerky, které jsem dělal před lety pro sebe a pro své kámoše, když jsme šli na skialpy, na ryby, nebo na čundr do přírody. Když přišla pandemie koronaviru tak moje kuchyně osiřela a já začal vymýšlet čím obohatím náš sortiment na našem horském penzionu než se vše zase vrátí do normálu. Tak vznikly ExiJerky. Při výrobě kladu důraz zejména na výběr toho nejčerstvějšího a nejlibovějšího hovězího masa a opravdu tenké plátkování, díky tomu jsou ExiJerky skvěle stravitelné. ExiJerky připravuji ručně ve třech příchutích, tak aby nepřebily chuť hovězího masa. Je to perfektní svačinka pro kohokoli, ať už pro sportovce nebo jen tak jako pochoutka k pivku či vínu.

                                                                                Ondra Exnar šéfkuchař

Domácí ja-míky babičky Jarušky

Koupíme nebo vypěstujeme v krkonošské zahrádce domácí kvalitní ovoce, samozřejmě mimo druhů, které se u nás nepěstují a pak to přijde. Pecky ven a do hrnce, za stálého míchání vaříme a tvoříme.  Ale nejdříve si umyjeme sklenice, vytiskneme etikety, nalepíme viněty, uvážeme mašličku a doufáme, že si na našem výrobku někdo pochutná a přijde si pro další druhy ja-míků, protože ochutnat a zkusit se má všechno.

No a když budete ve Strážném, tak se můžete u nás zastavit a naše ja-míky před nákupem ochutnat. A proč název ja-mík? V našem výrobku je velké procento ovoce a proto nemůžeme používat podle EU název džem.


Při objednání do 18 h si můžete
nákup vyzvednout už druhý den od 9 h

Nakupovat můžete
až týden dopředu

Tipy na skvělé recepty
z našich produtků

Bezkontaktní vyzvednutí v chladícím
boxu ve Vrchlabí. Denně 9–21 h

Hledání
Přihlášení zavřít